Waarom kiezen voor oled?

21 augustus 2019

Wat is oled?

Oled staat voor Organic Light Emitting Diode. Een oled is dus een soort led, een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gestuurd wordt. Bij een oled is het materiaal dat licht geeft organisch.

Oleds worden onder andere gebruikt in beeldschermen. Ze zijn een hele verbetering ten opzichte van de “gewone” lcd/led schermen die tot voor kort de standaard waren. We zagen de eerste oled schermen opduiken in smartphones, maar sinds enige tijd zijn oleds ook in tv-schermen te vinden.

led
Anker

[]

De voordelen van oled

Anker

[]

oled tv
Anker

[]

Fenomenale kleuren + donkerder zwart = verbluffend contrast

Hét grote voordeel van oleds is dat ze zelf licht geven en dus geen achtergrondverlichting nodig hebben. Elke pixel heeft zijn eigen kleur en licht afzonderlijk op. Het resultaat? Fenomenale kleuren. En als een oled uitgeschakeld wordt, zien we perfect zwart. En laat het nu net de zwartwaarden zijn die in grote mate de beeldkwaliteit bepalen. Helderder wit en donkerder zwart betekent ook een veel beter contrast. Hierdoor zien velen de oled tv als de opvolger van de plasma tv. Hoewel die al grotendeels vervangen was door de lcd/led tv, bleven de kenners trouw aan plasma door het betere contrast. Oled brengt hier verandering in.

Anker

[]

Scherpste beeldresolutie

Niet alleen de kleuren zijn hyper realistisch, oled zorgt ook voor de scherpste beeldresolutie, want oled tv’s maken altijd gebruik van 4K. Dat zorgt voor helderder beeld en vloeiendere bewegingen. Alsof je gewoon door het raam naar buiten kijkt!

Anker

[]

Dunner

De mogelijkheid om het paneel met achtergrondverlichting weg te laten heeft als bijkomend voordeel dat oled tv’s veel dunner en lichter gemaakt kunnen worden. Meer nog, oleds kunnen zelf gebruikt worden op flexibele en doorzichtige oppervlakken.

Anker

[]

Grotere kijkhoek

Oled tv’s staan bekend om hun uitstekende kijkhoek. Het lijkt logisch om altijd recht voor de tv te zitten, maar wat als je met z’n allen languit in de zetel wil liggen? Dan kan niet iedereen recht voor de tv zitten. Geen probleem, met een oled tv geniet je vanuit elk plaatsje in de zetel van een perfecte beeldkwaliteit. Bij lcd/led schermen daarentegen, neemt de beeldkwaliteit af naarmate je verder van het centrum van het scherm afwijkt.

Anker

[]

Energieverbruik

Doordat een oled tv geen achtergrondverlichting nodig heeft, zou je denken dat ze minder energie gebruiken. Maar uit testen blijkt dat de verschillen met een led tv minder spectaculair zijn dan verwacht.

Anker

[]

Zijn er ook nadelen?

Is er dan geen enkel nadeel? Toch wel, de prijs... De eerste oled tv’s waren erg duur. Ondertussen is dat wel veel verbeterd, maar je mag toch rond de 1000 euro voor een toestel rekenen.

Anker

[]